Publikacja pochodzi z bazy Polskiej Biblioteki Internetowej.
Książka cyfrowa została przygotowana w najwygodniejszym formacie ePub, który umożliwia komfortowy odczyt na większości czytników e-booków na świecie wspierających standard ePub oraz w aplikacjach mobilnych na telefonach, tabletach itp. Format umożliwia intuicyjną zmianę układu tekstu, powiększania i pomniejszania rozmiaru czcionki.
Ciesz...
Ryba Ludojad to wybór felietonów Macieja Rybińskiego opublikowanych w „Rzeczypospolitej” w latach 2008-2009. Każdy z nich odnosi się do ciągle aktualnych postaw i zjawisk społecznych. Autorem wyboru jest Dominik Zdort, dziennikarz prasowy i telewizyjny, szef działu Opinie w „Rzeczpospolitej”.
Mam prawo uważać się za obywatela idealnego. Bez zbędnej skromności - wzorowy...
ODKRYJ KSZTAŁT SWOJEJ DUSZY. ZACZNIJ ROBIĆ TO, DO CZEGO ZOSTAŁEŚ STWORZONY.
„Bóg Cię wymyślił, nałożył Ci charakter, nałożył Ci właściwość duszy i Twoja odpowiedzialność polega na tym, że odpowiesz na to swoim życiem”.
Adam Szustak OP
DZIĘKI TEMU NAGRANIU:
- zrozumiesz w jaki sposób stać się odpowiedzialnym za siebie i swoje życie
- dostaniesz konkretne narzędzie, dzięki któremu odkryjesz,...
Boleń jest rybą wyjątkową. Ostrożną, przebiegłą, niezwykle trudną do złowienia. Każdy wędkarz marzy, by umieć ją łowić. Poradnik Jacka Stępnia, największego polskiego specjalisty od łowienia boleni, pozwoli Ci skutecznie łowić rapy. Dowiesz się z niego o zwyczajach tych ryb, poznasz najlepsze łowiska, dobierzesz odpowiedni sprzęt, ale także będziesz mógł samodzielnie wykonać słynną boleniową przyn...
Lubisz łowić? Martwi Cię coraz mniejsza liczba ryb? Dowiedz się, co możesz zrobić, byś za kilka lat wciąż mógł wędkować. "Złów i wypuść" przybliża ideę modną na świecie i coraz popularniejszą w Polsce. Szczegółowo radzi, jak holować rybę, jak ją podebrać oraz jak szybko i bezboleśnie uwolnić. Dowiedz się z niego, co czuje ryba i jak ograniczyć jej stres, a także jakie akcesoria koniecznie musisz mieć...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo wiele pomysłów i przepisów na sałatki...
Rebeka Wolff, Polska kuchnia koszerna, żydowskie gospodarstwo domowe, potrawy, przetwory, przepisy kulinarne. W książce: O urządzeniu koszernego gospodarstwa. O urządzeniach i przygotowaniach na sobotę i na święta. O urządzeniach i przygotowaniach na święta wielkanocne (Pessach). O koszerowaniu mięsa i drobiu. O obchodzeniu się z wszelkiem mięsem, drobiem przed gotowaniem, smażeniem i pieczeniem. O...
Ryba fugu jest bardzo smaczna, ale jeśli będziemy obchodzić się z nią nieostrożnie – możemy otruć siebie i współbiesiadników. Na śmierć. Podobnie z naszym życiem. Jest ono jak potrawa dla inteligentnych. Trzeba zawsze myśleć o tym, co robimy, jakie decyzje podejmujemy – choćby targały nami szekspirowskie zgoła emocje - inaczej może się tak zdarzyć, że ktoś (my sami?) zapłaci wysoką cenę za nasz brak...
Zbiór najróżniejszych opowiadań: O starych ciotkach, które za napad na kantor wylądowały w więzieniu, o gadającym kocie i o realiach komunistycznej Rosji.
Autorka prezentuje zbiór opowiadań, które trudno byłoby zakwalifikować do jednej kategorii. Mieści się tu historia o trzech starszych wiekiem siostrach, które żyją w biedzie, więc pewnego dnia wpadają na pomysł, by obrabować kantor. Jest opowiadanie...
Opowieść „ CYNGLE ” rozpoczyna się w Międzyrzecu Podlaskim w czerwcu 1999r. Główni bohaterowie wychowani na „ Psach ” Pasikowskiego, Dżino, Enrico i Mały, mieszkają na jednym osiedlu. Przyjaźnią się od dziecka. Dżino, były żołnierz, uczestnik misji pokojowej w Bośni i Hercegowinie, były najemnik z Kosowa, otrzymuje propozycję pracy od swego byłego dowódcy. Teraz jest on grubą...